Μεγάλη η συμμετοχή και το ενδιαφέρον φορέων-πολιτών στην διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης για την Κοινωνική οικονομία

Θεσμικοί εκπρόσωποι, στελέχη της Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, φορείς, πολίτες, νέοι, γυναίκες, άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, ανταποκρίθηκαν με την παρουσία τους στο ανοιχτό κάλεσμα της Περιφέρειας Κρήτης στο  διήμερο συνέδριο για την Κοινωνικής Οικονομία «Κοινών Επιχειρείν» που πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή 29 Μαΐου στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου στην αίθουσα της Πειραματικής Σκηνής. Παράλληλα μεγάλη ήταν η παρουσία στο αίθριο του χώρου από ανθρώπους κοινωνικών επιχειρήσεων με περίπτερα προβολής οι οποίοι έδιναν ενημερωτικά στοιχεία στην πράξη για την κοινωνική οικονομία στους παραβρισκόμενους πολίτες, ενώ τους συνεχάρησαν για την λειτουργία τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης και όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε την στρατηγική της Περιφέρειας για την κοινωνική οικονομία με πρωταρχικό στόχο τη δημιουργία και λειτουργία ενός βιώσιμου οικοσυστήματος Κοινωνικής Οικονομίας.

Πρόκειται, είπε για μια στρατηγική που ενσωματώνει τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αξιοποιεί τα δεδομένα των σχετικών ερευνών και προσαρμόζεται στις πραγματικές ανάγκες της περιφερειακής οικονομίας. Ο κ. Αρναουτάκης, τόνισε, ότι ο κορμός υλοποίησης της στρατηγικής, είναι οι αξίες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, της υπεροχής της αξίας του ανθρώπου, της κοινωνικής ευθύνης, της δημοκρατικής διαχείρισης και της επένδυσης στο κοινωνικό κεφάλαιο, ενώ επίσης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών πόρων, «με τη Δημιουργία Περιφερειακού Μηχανισμού μέσω της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης, του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης και βεβαίως με την υποστήριξη των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και τη συνεργασία των φορέων της Κοινωνικής Οικονομίας :ενισχύουμε την Κοινωνική Δυναμική και την Κοινωνική Συνοχή, ενισχύουμε την Κοινωνική Δυναμική και την Κοινωνική Συνοχή, προωθούμε πολιτικές για την κοινωνική και οικονομική ένταξη των μειονεκτούντων ομάδων, και βεβαίως προτάσσουμε: την αναβάθμιση και ενδυνάμωση του ρόλου της Κοινωνικής Οικονομίας, τη βελτίωση της επιχειρηματικής ικανότητας και ανταγωνιστικότητα, την παροχή τεχνικής βοήθειας μέσα από οριζόντιες ενέργειες και παρεμβάσεις.»

Ο κ. Αρναουτάκης για την τοπική ανάπτυξη αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο της συνεργασίας Περιφέρειας-Δήμων, λέγοντας πως «η συνεργασία των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης και του κεντρικού κράτους με τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας μπορεί να γίνει καταλύτης για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών η Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει και έναν πιο σύνθετο ρόλο: να συμπράξει με την κοινωνική επιχείρηση για την οργάνωση της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών ή να διαμορφώσει θεσμικά το κατάλληλο τοπικό επιχειρηματικό περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν αυτές οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.»

Κλείνοντας την ομιλία του ο Περιφερειάρχης και αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και τους διακεκριμένους εισηγητές-ομιλητές, τόνισε πως «η κοινωνική οικονομία και η καινοτομία που τη συνοδεύει, αποτελούν πυλώνες του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος για τον 21ο αιώνα. Στηρίζουν την κοινωνική συνοχή, την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, τη μείωση των ανισοτήτων, την προστασία του περιβάλλοντος. Με αυτό το δεδομένο οι δεκάδες φορείς Κοινωνικής Οικονομίας που λειτουργούν στο νησί, θα αποτελέσουν τα θεμέλια πάνω στα οποία τα επόμενα χρόνια η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναπτυξιακή πορεία του νησιού και τη μετάβαση προς την ποιοτική ανάπτυξη.»

Στην επιτυχία του συνεδρίου αναφέρθηκε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Παπαδεράκης, ο οποίος επισήμανε την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας. Επισήμανε την καλή πρακτική που υπάρχει με τις 100 περίπου κοινωνικές επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν τοπικά; και που πολλές από αυτές είναι παρούσες με περίπτερα προβολής έξω από τον χώρο του συνεδρίου, ενώ αναφέρθηκε και στους στόχους του “Κοινών Επιχειρείν» που είναι:

-Nα γνωρίσει κάθε πολίτης το χαρακτήρα ,το ρόλο και τη σημασία της κοινωνικής οικονομίας για την τοπική ανάπτυξη

-Nα παρουσιαστούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του εν λόγω πεδίου στην Κρήτη προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις των κοινωνικών επιχειρήσεων με την τοπική οικονομία.

-Να αναδειχθεί ο ρόλος της κοινωνικής οικονομίας στην ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής ένταξης.

Ο κ. Παπαδεράκης μετά την επιτυχημένη πρώτη ημέρα του συνεδρίου κάλεσε όλους και στην αυριανή ενδιαφέρουσα δεύτερη ημέρα του συνεδρίου «για να γνωρίσουν πετυχημένες Κοινωνικές Επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Κρήτη μέσω της Έκθεσης και σχετικών παρουσιάσεων.

Να συμμετέχουν στις θεματικές συζητήσεις με εκπροσώπους της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και ανθρώπων της Κοινωνικής Οικονομίας.

Να γνωρίσουν και να συζητήσουν για τις ευκαιρίες και δυνατότητες ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.» Κλείνοντας, ανέφερε, πως «Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς επιδιώκει μέσω αυτής της πρωτόγνωρης και καινοτόμου διοργάνωσης να συμβάλλει στην ενεργοποίηση και να υποστηρίξει πρωτοβουλίες πολιτών για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με όρους βιωσιμότητας και κοινωνικού οφέλους.»

https://www.crete.gov.gr/press-releases/megali-i-symmetochi-kai-to-endiaferon-foreon-politon-stin-diorganosi-tis-perifereias-kritis-gia-tin-koinoniki-oikonomia/